Jafar Panahi

O artyście

Miał dziesięć lat, gdy otrzymał pierwszą nagrodę za swoją sztukę. W czasie wojny iracko-irańskiej w latach 80. na froncie kręcił dokumenty z przebiegu walk i codzienności perskiej armii, pokazywane potem w telewizji. Po wojnie skończył studia, a kolejne filmy przynosiły mu wyróżnienia m.in. na festiwalach w Cannes, Locarno, Wenecji czy Berlinie. W 2010 roku Panahi, będąc w konflikcie z irańską cenzurą, został aresztowany – zasądzono mu 6 lat więzienia i 20 lat zakazu wykonywania zawodu. Twórca nie poddaje się jednak i kręci filmy mimo tego.  

Filmografia:

  • Taxi (2015)
  • Zasłona (2013)
  • Offside (2006)
  • Krąg (2000)
  • Lustro (1997)
  • Biały balonik (1995)

Przeszłe wydarzenia

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: